Skip to main content

Zwangerschapsdans

Dansen tijdens je zwangerschap is gezond voor je lichaam, ontspannend voor je geest en vooral ook leuk!

Happy Therapy zwangerschapsdans biedt een bewuste en verantwoorde manier van bewegen aan door een combinatie van yoga en dans. Het brengt je in contact met je lichaam en je kindje. En dit brengt vele voordelen met zich mee (lees meer: De voordelen)! Bewegen tijdens de zwangerschap bevordert de gezondheid en laat de bevalling soepeler en met minder complicaties verlopen.

Je kunt op elk moment van je zwangerschap beginnen met dansen. Happy Therapy zwangerschapsdansen is géén stijldansles of fitnesstraining: wij dansen op rustige muziek eenvoudige choreografieën waardoor je je bewust wordt van je lichaam en de signalen die het geeft. Zwangerschapsdansen versterkt, geeft flexibiliteit en ontspant. Hierdoor blijf je fitter tijdens de zwangerschap en bereid je je goed voor op de bevalling (lees meer: De les).  Ondanks een vaste structuur in de les worden de bewegingen en choreografieën afgestemd op de vrouwen en de groep. We gaan samen genieten!

 

 

De les

De les duurt 1,5 uur en is opgebouwd uit een vaste structuur: een ontspanningsoefening; warming up; verschillende eenvoudige choreografieën dansen op basis van oriëntaalse (buik)dans, Afrikaanse dans en Caribische dans; cooling down en als afsluiting samen een lied zingen (lees meer: waarom zingen?). Samen creëren we een warme sfeer waarin informatie wordt gegeven rondom zwangerschap en bevalling, en er is ruim de mogelijkheid om gezellig te kletsen.

 We dansen op fijne muziek: rustig, vrolijk en niet te hard. Belangrijk is het bewust bewegen: we letten goed op een juiste houding en wat goed voelt voor jouw lichaam. Tijdens de zwangerschap dans je natuurlijk niet alleen; je danst samen met het kindje in je buik! Het contact maken met je kindje is verweven met Happy Therapy Zwangerschapsdans. Je zult zélf ervaren dat je kindje het dansen en het contact maken heerlijk vindt!

Wanneer kan ik beginnen?

Je kunt al beginnen met zwangerschapsdansen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot aan, en ook tijdens de bevalling.

De voordelen van vroeg beginnen met dansen zijn dat je de bewegingen goed kent tegen de tijd dat je gaat bevallen en je er niet meer bij na hoeft te denken. Door te dansen werk je de hele zwangerschap aan flexibiliteit en kracht, en je versterkt je evenwichtsgevoel. Hierdoor blijf je bekend met je veranderende lichaam  én het bevorderd ook het evenwichtsgevoel van het kindje in je buik!

De les is op de donderdagavond in Gieten. Je kunt op elk moment instromen (Lees meer: Plaats, data en kosten). 

De voordelen

Dansen tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen door verloskundigen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en yogadocenten!

Lichamelijk: versterkt je spieren / bevordert flexibiliteit / verhoogt de aanmaak van gelukshormonen: endorfines, dopamine en serotonine / verlaagt het adrenalineniveau / vermindert pijn in nek, schouders en rug / verbetert het evenwichtsgevoel tijdens de veranderingen die je lichaam ondergaat in de zwangerschap

Psychisch: ontspant / meer vertrouwen in je lichaam en in jezelf / versterkt de band met je kindje  / je geniet meer van je lichaam, de zwangerschap  en het kindje in je buik.

Waarom zingen?

Samen zingen vormt, net als samen dansen, een gevoel van verbonden zijn. Zwangere vrouwen die de meest transformerende reis van hun leven maken door moeder te worden, mogen ervaren dat we met elkaar verbonden zijn: je staat niet alleen in je reis. Vele vrouwen gingen je voor en velen zullen na jou komen. We zingen een simpel lied, 3 maal dezelfde tekst. Je hoeft niet mee te doen als je niet wilt of durft.
Zingen reguleert de ademhaling, ontspant en geeft een gevoel van zelfvertrouwen. In een groep ervaar je de verbondenheid mede omdat zingen de ademhaling van alle deelnemers synchroniseert. Dat is toch geweldig?

Plaats, data en kosten

Zwangerschapsdansen

Plaats: Boddeveld 14, Gieten
                Ook e

Data: donderdag 19:30 – 21 uur

Kosten: 10 euro. Proefles 5 euro.

Na een proefles schrijf je je in voor 4 lessen – afhankelijk van je zwangerschapsduur. Een groep bestaat uit minimaal 2 vrouwen; het maximum  aantal vrouwen is 6.

Veiligheid

Let altijd goed op de grenzen van je lichaam tijdens het dansen.  Zwangerschapsdans is geschikt voor vrouwen die lichamelijk gezond zijn. Twijfel je of dansen goed is voor jou? Vraag het je arts. Happy Therapy werkt samen met Bekkenfysiotherapeut Liset Hamminga. Voor vragen kunnen we altijd bij haar terecht.